Υπονομευτές του έθνους

O ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ (1867 - 1869)

                                                  

Το χαρακτηρισμό «φιλότουρκος» κέρδισε ο μητροπολίτης Μοναστηρίου Βενέδικτος (1867 - 1869). Εκείνος ερχόμενος στο Μοναστήρι (σημερινό Μπίτολα στην ΠΓΔΜ) το 1867 έδειξε απροθυμία να στηρίξει τα αιτήματα των Μοναστηριωτών για τη δημιουργία περισσότερων ελληνικών σχολείων και γενικότερα φοβόταν να ταχθεί υπέρ οιουδήποτε πατριωτικού προκειμένου να μη χάσει την καρέκλα του από τις οθωμανικές αρχές.

 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος επίτιμος δημότης Θράκης!

 

     Ένας από τους καταστροφείς του Ελληνισμού είναι και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ανήκε στους Φαναριώτες της Κωνσταντινούπολης, την κάστα αυτή που ο λαός αποκαλούσε «παιδιά των Τούρκων». Μεγαλωμένοι στον περίγυρο των σουλτανικών αυλών και κατέχοντας αξιώματα στην οθωμανική διοίκηση, οι Φαναριώτες έγιναν οι καλύτεροι μαθητές στις βρώμικες μεθόδους των Οθωμανών: δωροδοκίες (μπαξίσια), υπονομεύσεις των καλυτέρων, κλέφτες τίτλων και ιδεών, κολακείες, ραγιαδισμός, μίσος για τους άξιους.

     Ο ίδιος βρέθηκε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στην αυλή του Κωνσταντίνου Καρατζά. Εμπνευστής του αποτέλεσε ένας άλλος Φαναριώτης και μάλιστα συγγενής του, ο συνονόματος του και εξάδελφός του, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Εκείνος, ο εξάδελφος Αλέξανδρος είχε την φαεινή ιδέα πηγαίνοντας στη Ρωσία να παρουσιαστεί ως «Έλληνας πρίγκιπας», τίτλο που μόνος του επινόησε, προκειμένου να ξεγελάσει τους Ρώσους. Πράγματι, οι αφελείς Ρώσοι τον πίστεψαν και έτσι προσπορίστηκε εξυπηρετήσεις και ευκολίες που ποτέ του δεν θα είχε.

Εγγραφή στο Υπονομευτές του έθνους