Ηγέτες του ελληνισμού

Ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής και οι "ΑΤΙΜΟΙ"

     ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΤΙΜΟΙ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ

     Στον απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) που είχε μοναδικό σκοπό την Ένωση της Κύπρου με τη Μάνα Ελλάδα υπήρξαν και αυτοί που έκαναν τις «πάπιες» και δεν βοηθούσαν με κανέναν τρόπο τους αγωνιστές της ελευθερίας.

     Οι άθλιοι αυτοί μικροαστοί περιγράφονται από τον Ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα – Διγενή σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Οργάνωση (βλ. το βιβλίο "Αρχείον των Παρανόμων Εγγράφων του Κυπριακού Αγώνος, 1955 – 1959", β’  έκδ., Επιφανίου, Λευκωσία, 1984, σ. 94 – 95). Θεωρούμε πως τα φαινόμενα αυτά που περιγράφονται είναι διαχρονικά, ενώ διογκώνονται σε λαούς που βρίσκονται σε φάση έντονης παρακμής, όπως η σύγχρονη Ελλάδα.

     Το φυλλάδιο αφού θεωρεί ως αυτονόητο τον χαρακτηρισμό «άτιμος» για τους προδότες του Αγώνα, για τους αποικιοκράτες της Ιντέλιτζενς Σέρβις, και για τη Μεγάλη Βρετανία προχωράει σε καταγραφή των λεγόμενων «Ουδέτερων» και πως αυτοί είναι Άτιμοι του Αγώνα:

Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαΐδης: Το έθνος δεν είναι λόγια και θεωρίες, είναι πράξεις

     Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες είναι και ο Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαΐδης. Απόγονος αγωνιστών του Σουλίου κληρονόμησε τα χαρακτηριστικά του αγωνιστή και με την ενεργό συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα (με εντολή του Λάμπρου Κορομηλά, ηγήθηκε της Οργάνωσις Θεσσαλονίκης), οργάνωσε τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης με τον πλέον αριστοτεχνικό τρόπο και κατόπιν πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου ίδρυσε μαζί με τον Ίωνα Δραγούμη την Οργανωση Κωνσταντινουπόλεως που αντιτάχθηκε στους Νεότουρκους και έβαλε εθνική οργάνωση και πειθαρχία στους Έλληνες της Πόλης και της ανατολικής Θράκης. Το έργο του έμεινε ανολοκλήρωτο στην Πόλη εξαιτίας της καταστροφικής συμμετοχής των πολιτικάντηδων στον Μικρασιατικό Αγώνα.

     Παραθέτουμε μερικές διαχρονικές του φράσεις, απαύγασμα σοφίας από τους εθνικούς του αγώνες. Ο Σουλιώτης χρησιμοποιούσε την κοινή λογική, κάτι που απουσιάζει από τον Νεοέλληνα:

Ίων Δραγούμης: κάντε πράξεις και αφήστε τα λόγια

     Ο Ίων Δραγούμης, άνθρωπος των έργων και όχι μόνο των λόγων, προτρέπει τους Έλληνες να κάνουν πράξεις για να σωθούν οι υπόδουλοι αδελφοί που βρίσκονται υπό την τουρκική καταπίεση. Ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα και ήταν εκείνος που στήριξε το Γερμανό Καραβαγγέλη στην εθνική του δράση στη Μακεδονία.

     Ακολουθούν κάποιες επίκαιρες φράσεις του που αφορούν τους σύγχρονους "νεοέλληνες". Η παράθεση τους έχει σκοπό να αφυπνίσει τους ευαίσθητους ανθρώπους και να τους βάλει στη λογική πως μόνο με πράξεις μπορεί να σωθεί η πατρίδα μας:

Εγγραφή στο Ηγέτες του ελληνισμού