Οι πράξεις απέναντι στα λόγια. Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι φιλόσοφοι κατά τον Πλούταρχο

      

 

   "Δι έργων εφιλοσόφουν"

     Ο βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλούταρχος, στο έργο του "Περί της Αλεξάνδρου τύχης" επαινεί τον Αλέξανδρο γιατί έκανε πράξεις και δεν έμεινε σε αερολογίες. Αναρωτιέται ποιος είχε μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο, οι φιλόσοφοι που απευθύνονταν σε (λίγους) ομόγλωσσους και ευφυείς ανθρώπους (εκ των οποίων μάλιστα μερικοί δεν πείστηκαν από τα λόγια τους) ή ο Αλέξανδρος του οποίου οι "μαθητές" ήταν τα μυριάδες αλλόγλωσσα πλήθη της Ασίας; 

 

     Ο Αλέξανδρος λοιπόν έμαθε στους Υρκανίους πως να παντρεύονται, στους Αραχωσίους την τέχνη της γεωργίας, στους Σογδιανούς να τρέφουν τους πατέρες τους και να μην τους σκοτώνουν, στους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες τους και να μην τις νυμφεύονται, τους Σκύθες να θάβουν και να μην τρώνε τους νεκρούς και πολλά άλλα. 

     Κατά τον Πλούταρχο ο Πλάτων έφτιαξε ένα "πολίτευμα" αλλά δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει πουθενά. Ενώ ο Αλέξανδρος έχτισε 70 ελληνικές πόλεις και μετέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στην Ασία. Τους νόμους του Πλάτωνα τους διαβάζουν λίγοι αλλά τους νόμους του Αλέξανδρου τους εφαρμόζουν εκατομμύρια ανθρώπων

     Ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξανδρος έσβησε την "αγριότητα" των Ασιατών προκρίνεται από την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των φιλοσόφων της εποχής του και με τη σύγκριση αυτή ο Αλέξανδρος δικαιωματικά, κατά τον Πλούταρχο, βγαίνει κερδισμένος από τη σύγκριση αυτή ως πραγματικός φιλόσοφος. 

     O Αλέξανδρος φιλοσοφούσε με τα έργα του: "δι έργων εφιλοσόφουν". 

     Ας συγκρίνουμε στη σημερινή Ελλάδα των μεγάλων προβλημάτων, εθνικών, οικολογικών, κοινωνικών, οικονομικών, τους φιλοσοφούντες / αερολογούντες και εκείνους τους αφανείς ήρωες και πραγματικούς φιλοσόφους της ζωής που κάνουν πράξεις και εξαιτίας τους αυτή η χώρα μπορεί και έχει ψήγματα αξιοπρέπειας. Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια. 

Κατηγορία: