Ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής και οι "ΑΤΙΜΟΙ"

     ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΤΙΜΟΙ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ

     Στον απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) που είχε μοναδικό σκοπό την Ένωση της Κύπρου με τη Μάνα Ελλάδα υπήρξαν και αυτοί που έκαναν τις «πάπιες» και δεν βοηθούσαν με κανέναν τρόπο τους αγωνιστές της ελευθερίας.

     Οι άθλιοι αυτοί μικροαστοί περιγράφονται από τον Ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα – Διγενή σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Οργάνωση (βλ. το βιβλίο "Αρχείον των Παρανόμων Εγγράφων του Κυπριακού Αγώνος, 1955 – 1959", β’  έκδ., Επιφανίου, Λευκωσία, 1984, σ. 94 – 95). Θεωρούμε πως τα φαινόμενα αυτά που περιγράφονται είναι διαχρονικά, ενώ διογκώνονται σε λαούς που βρίσκονται σε φάση έντονης παρακμής, όπως η σύγχρονη Ελλάδα.

     Το φυλλάδιο αφού θεωρεί ως αυτονόητο τον χαρακτηρισμό «άτιμος» για τους προδότες του Αγώνα, για τους αποικιοκράτες της Ιντέλιτζενς Σέρβις, και για τη Μεγάλη Βρετανία προχωράει σε καταγραφή των λεγόμενων «Ουδέτερων» και πως αυτοί είναι Άτιμοι του Αγώνα:

     "Πλην τούτων, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ατόμων στους οποίους οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έδιναν τον τίτλο του ΑΤΙΜΟΥ. Ήταν όλοι εκείνοι οι οποίοι σε μια ένοπλη σύρραξη του Έθνους έμεναν ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ. Η πολιτεία τους στιγμάτισε, αφού τους στέρησε τα πολιτικά τους δικαιώματα, για τον απλούστατο λόγο ότι, αφού δεν μετέχουν των θυσιών δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν και των κοινών. Σοφό μέτρο αλλά και δικαιότατο. ΑΤΙΜΟΙ με τη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι υπάρχουν σε όλους τους αγώνες. ΑΤΙΜΟΙ συνεπώς υπάρχουν και στην περίπτωση του Κυπριακού αγώνα.

ΑΤΙΜΟΙ είναι όσοι δεν βοηθούν τον αγώνα καθ’ οιονδήποτε τρόπο και αναλόγως των δυνάμεών τους. Γιατί, σε ένα αγώνα, δεν μπορούν όλοι να πάρουν στα χέρια τους τουφέκι, μπορούν όμως να βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε άλλο. Και εκείνος που βλέπει κάτι και δεν προδίδει, ακόμη και αυτός εξυπηρετεί τον Αγώνα.

ΑΤΙΜΟΙ είναι όσοι υπούλως ή φανερά εμποδίζουν άλλους να εκδηλωθούν και να υποστηρίζουν τον Αγώνα.

ΑΤΙΜΟΙ είναι όσοι και με λόγια μόνο καταφέρονται κατά του Αγώνα.

ΑΤΙΜΟΙ είναι όσοι καταστρέφουν ή εξαλείφουν σκόπιμα κάθε εξωτερική εκδήλωση του Αγώνα.

ΑΤΙΜΟΙ είναι όσοι δεν πονούν τους πάσχοντες του Αγώνα και δεν έρχονται αρωγοί αυτών.

ΑΤΙΜΟΙ τέλος είναι όλοι εκείνοι για τους οποίους δεν «καίγεται καρφί» τι γίνεται γύρω τους.

Ειδοποιούμε τους ΑΤΙΜΟΥΣ αυτούς ότι:

     Σήμερα κανένα δικαίωμα δεν έχουν να εκφέρουν γνώμη επί του Εθνικού θέματος, ούτε να μετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση αυτού. Οι αγωνιστές, που χύνουν το αίμα τους και όλοι εκείνοι που μετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο του Αγώνα, μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα γνώμης. Γιατί όλοι αυτοί μιλούν εν ονόματι των θυσιών τους και εξ ονόματος των νεκρών μας, τους οποίους οι ΑΤΙΜΟΙ χλευάζουν".