Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος επίτιμος δημότης Θράκης!

 

     Ένας από τους καταστροφείς του Ελληνισμού είναι και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ανήκε στους Φαναριώτες της Κωνσταντινούπολης, την κάστα αυτή που ο λαός αποκαλούσε «παιδιά των Τούρκων». Μεγαλωμένοι στον περίγυρο των σουλτανικών αυλών και κατέχοντας αξιώματα στην οθωμανική διοίκηση, οι Φαναριώτες έγιναν οι καλύτεροι μαθητές στις βρώμικες μεθόδους των Οθωμανών: δωροδοκίες (μπαξίσια), υπονομεύσεις των καλυτέρων, κλέφτες τίτλων και ιδεών, κολακείες, ραγιαδισμός, μίσος για τους άξιους.

     Ο ίδιος βρέθηκε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στην αυλή του Κωνσταντίνου Καρατζά. Εμπνευστής του αποτέλεσε ένας άλλος Φαναριώτης και μάλιστα συγγενής του, ο συνονόματος του και εξάδελφός του, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Εκείνος, ο εξάδελφος Αλέξανδρος είχε την φαεινή ιδέα πηγαίνοντας στη Ρωσία να παρουσιαστεί ως «Έλληνας πρίγκιπας», τίτλο που μόνος του επινόησε, προκειμένου να ξεγελάσει τους Ρώσους. Πράγματι, οι αφελείς Ρώσοι τον πίστεψαν και έτσι προσπορίστηκε εξυπηρετήσεις και ευκολίες που ποτέ του δεν θα είχε.

     Αυτή η απάτη σαφέστατα καθιστά τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον εξάδελφο, ως τον πρώτο εκμεταλλευτή των εθνικών θεμάτων και ως τον πρώτο που αυτοαναγορεύτηκε μόνος του σε κάτι που δεν ήταν.

     Ο Μαυροκορδάτος μυήθηκε κάποια στιγμή στη Φιλική Εταιρεία αλλά είχε την απαίτηση να ανέλθει στην … πρώτη θέση και έτσι ο ρόλος του ευτυχώς περιορίστηκε προς όφελος της Επανάστασης. Αργότερα, όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, ακολουθώντας το παράδειγμα του εξαδέλφου του, αυτοαναγορεύθηκε ως … πρίγκιπας προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Αυτή η απάτη σαφέστατα καθιστά τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ως τον πρώτο εκμεταλλευτή των εθνικών θεμάτων στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού. Εγκαινίασε έτσι μια τακτική που ακολουθούν διάφοροι τυχοδιώκτες και κάπηλοι των εθνικών θεμάτων ως τις ημέρες μας («στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» σύμφωνα με μία φράση διάσημου πολιτικάντη). Άραγε ποιοι είναι αυτοί σήμερα που δηλώνουν ιδιότητες που δεν έχουν, για να αποκτήσουν φήμη, δόξα και προσωπικά οφέλη;

     Στην Επαναστατημένη Ελλάδα ο Μαυροκορδάτος βρήκε συμμάχους τους άλλους «μαθητές των Τούρκων», τους κοτζαμπάσηδες αλλά και τον ανταγωνιστή του στις μηχανορραφίες, Ιωάννη Κωλέττη (που ανδρώθηκε στην οθωμανική αυλή του Αλή πασά).

     Ο Μαυροκορδάτος προσπάθησε να υπονομεύσει τον πρίγκιπα Δημήτριο Υψηλάντη αλλά βλέποντας ότι η Πελοπόννησος κυριαρχούνταν από τους αρχηγούς του Αγώνα, Κολοκοτρώνη και Υψηλάντη, θέλησε να πάει στην Στερεά Ελλάδα προκειμένου να τη μετατρέψει σε προσωπικό του τσιφλίκι.

     Έτσι, ξεκινάει μια μακρά σειρά υπονομεύσεων του Αγώνα του 1821 παρέα με τον Κωλέττη, και άλλους Φαναριώτες και κοτζαμπάσηδες. Οι μηχανορραφίες τους εναντίον του Βαρνακιώτη, του Μπακόλα, του Καραϊσκάκη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και πολλών άλλων έχουν γραφτεί στα απομνημονεύματα των Αγωνιστών. Η πρόκληση των εμφυλίων πολέμων είναι δικό τους έργο. Έτσι, οι Βαρνακιώτης και Μπακόλας χάθηκαν για τον ελληνικό αγώνα στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα οι Ανδρούτσος και Καραϊσκάκης δολοφονήθηκαν, στην Πελοπόννησο ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε, ο Υψηλάντης απομονώθηκε κτλ.  

     Άραγε, ποιοι είναι αυτοί σήμερα που υπονομεύουν συστηματικά τις εθνικές προσπάθειες εναντίον του τουρκικού εθνικισμού; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι Μαυροκορδάτοι, κλέφτες ιδεών και επιτυχιών, διψώντες σαν λυσσασμένα σκυλιά για δόξα, χρήμα, καρέκλες και δημόσιες σχέσεις; Ποιοι ξεπουλούν Αγώνες και θυσίες για την προσωπική τους προβολή;