ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΝΕΣΑΙ, ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ !

     Ο Πλούταρχος στο σπουδαίο έργο του "Περί της Αλεξάνδρου τύχης", μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τον χαρακτήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γράφει λοιπόν ο Πλούταρχος για το πως ο Αλέξανδρος αντιμετώπιζε τους κατακτημένους λαούς. Είναι γνωστό ότι ο Αριστοτέλης τον είχε προτρέψει να τους φέρεται ως φυτά ή ζώα αλλά ο Αλέξανδρος προτίμησε να αγνοήσει την συμβουλή του, κατά τα άλλα σοφού, Αριστοτέλη και να τους αντιμετωπίσει ως ισότιμους και αδελφούς του. Για το λόγο αυτό διακήρρυτε την ισότητα όλων και προέτρεπε τους μεικτούς γάμους και ο ίδιος νυμφεύτηκε Περσίδες πριγκίπισσες. 

     Το απόσπασμα όμως που είναι αποκαλυπτικό των αντιλήψεων του είναι εκείνο που λέει πως ο Αλέξανδρος δεν ξεχώριζε τον Έλληνα ή τον ξένο από τα ρούχα που φορούσε ή από τα όπλα που κρατούσε αλλά από την αρετή ή την κακία που είχε στο χαρακτήρα του. Έλληνα θεωρούσε τον άνθρωπο εκείνο που είχε μέσα του αρετή, ανεξάρτητα αν ήταν Έλληνας ή ξένος και βάρβαρο θεωρούσε τον άνθρωπο εκείνο που είχε μέσα του κακία: "το δ' Ελληνικόν και βαρβαρικόν μη χλαμύδι, μηδέ πέλτη, μηδ' ακινάκη, μηδέ κάνδυι διορίζειν, αλλά το μεν Ελληνικόν αρετή το δε βαρβαρικόν κακία τεκμαίρεσθαι"

 

     Κατά συνέπεια, στη σημερινή εποχή αν ζούσε ο Αλέξανδρος δεν θα θεωρούσε ως Έλληνες τους ανθρώπους με σκληρή καρδιά που φέρονται με άσχημο τρόπο στους συνανθρώπους τους, χτυπούν και σκοτώνουν ζώα, καταστρέφουν τη φύση, παρόλο που θα είχαν ελληνική καταγωγή. Έναν ξένο όμως που θα είχε αρετές μεγάλες θα τον είχε κατευθείαν εντάξει στη μεγάλη ελληνική οικογένεια. 

     Είναι γνωστόν άλλωστε ότι τις ελληνικές αυτοκρατορίες και κοσμοκρατορίες του Αλέξανδρου, των διαδόχων του, του Βυζαντίου, αλλά και τη σύσταση του νέου ελληνικού έθνους δεν τις καθόρισαν ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις αλλά Έλληνας θεωρούνταν όποιος ασπάζονταν τις αρχές και τον πολιτισμό κάθε εποχής. Αντίθετα, η Σπάρτη και η Αθήνα, με την στενόμυαλη τοπικιστική τους αντίληψη θεωρούσαν ως Σπαρτιάτη ή Αθηναίο τον έχοντα ιδία καταγωγή, για αυτό το λόγο και ποτέ τους δεν έχτισαν αυτοκρατορίες αλλά εν τέλει παρήκμασαν και κατήντησαν μικρά χωριουδάκια. 

     Κατά συνέπεια, Έλληνας δεν γεννιέσαι, Έλληνας γίνεσαι, κατά τον Μέγα Αλέξανδρο! 

 

Κατηγορία: