Ίων Δραγούμης: κάντε πράξεις και αφήστε τα λόγια

     Ο Ίων Δραγούμης, άνθρωπος των έργων και όχι μόνο των λόγων, προτρέπει τους Έλληνες να κάνουν πράξεις για να σωθούν οι υπόδουλοι αδελφοί που βρίσκονται υπό την τουρκική καταπίεση. Ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα και ήταν εκείνος που στήριξε το Γερμανό Καραβαγγέλη στην εθνική του δράση στη Μακεδονία.

     Ακολουθούν κάποιες επίκαιρες φράσεις του που αφορούν τους σύγχρονους "νεοέλληνες". Η παράθεση τους έχει σκοπό να αφυπνίσει τους ευαίσθητους ανθρώπους και να τους βάλει στη λογική πως μόνο με πράξεις μπορεί να σωθεί η πατρίδα μας:

«Οι ιδιώτες λέγουν: το κράτος πρέπει να φροντίσει για την εξωτερική πολιτική. Αφού δεν φροντίζει, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;» (1904)

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

«Η κυβέρνηση δεν είναι το έθνος. Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση αρκεί να θέλουμε εμείς, ο καθείς, εγώ, εσύ, ο τρίτος. Ο καθείς είναι σωτήρας του έθνους του όταν δεν βρίσκεται άλλος σωτήρας. Εάν πράξουμε κάτι άξιο λόγου χωρίς την σύμπραξη της κυβέρνησης, θα επιβληθεί το έργο και στην κυβέρνηση και θα αναγκασθεί να υιοθετήσει αυτό, ίσως μόνο από φόβο μην πέσει. Είναι αρνητική εργασία η απλή αναγνώριση της αδράνειας της κυβέρνησης, η εύρεση των ενόχων και ο στιγματισμός αυτών. Θετική εργασία είναι η αναπλήρωση της ανεπάρκειας της κυβέρνησης, ο παραγκωνισμός της μετριότητάς της. Επειδή είναι τοποθετημένη σε υψηλό μέρος δεν παύει να είναι μέτρια. Γιατί να σεβόμαστε μέτρια ξόανα και να μην εργαζόμαστε αδιαφορώντας για αυτά;» 

«Ο καθένας πρέπει να σκέφτεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του. Πρέπει να σκέφτομαι πως από μένα μόνο εξαρτάται η σωτηρία του έθνους και αν δεν ήμουν εγώ δεν θα ήταν κανένας άλλος που να το σώσει»

«Να μην κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι και να σκέφτομαι πως μόνο εγώ έχω το μεγάλο χρέος της σωτηρίας»

«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιόμαστε, θα μας σώσει από την μετριότητα και την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε». (1907)

Σημείωση Μεγάλης Θράκης: αν σήμερα ζούσε ο Ίων Δραγούμης το παραπάνω χωρίο θα είχε ως εξής:

«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Θράκη, η Θράκη θα μας σώσει. Θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιόμαστε, θα μας σώσει από την μετριότητα και την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Θράκη, εμείς θα σωθούμε».