Αραβικά/Οθωμανικά στοιχεία του Έλληνα: το καφενείο

 

     Χαρακτηριστική συνήθεια των τεμπελχανάδων ανατολιτών ήταν κατεξοχήν το καφενείο. Ώρες ατελείωτες, καπνίζοντας ναργιλέδες και λέγοντας διάφορες ανοησίες, κάθονταν και άφηναν τον χρόνο να περάσει. Η συνήθεια αυτή πέρασε, μέσω της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και στους υπόδουλους Έλληνες που απέκτησαν στο DNA τους όλες τις αρνητικές συνήθειες των Οθωμανών και των Ανατολιτών. 

     Σύμμαχος στην προσπάθειά μας να σκιαγραφήσουμε τον νεοελληνικό χαρακτήρα αποτελούν τα απομνημονεύματα των φιλελλήνων του 1821 και των ξένων περιηγητών. Έτσι, με βάση όσα έγραψε ο Γερμανός Ντάνενμπεργκ που ήρθε το 1822 στην επαναστατημένη Ελλάδα βλέπουμε πως οι Έλληνες είχαν υιοθετήσει την ανατολίτικη συνήθεια του καφενείου, και μάλιστα σε καιρό πολέμου.

     Ο Ντάνενμπεργκ, ερχόμενος τέλη Ιουνίου 1822 στο Άργος, γράφει: "Τα πρώτα χαλασμένα οικοδομήματα, που επισκευάσανε, ήταν τα καφενεία, επειδή είναι το πιο αναγκαίο συστατικό του τουρκικού και ελληνικού τρόπου ζωής" (βλ. Οι ανώδυνες παρατηρήσεις του Γερμανού φιλέλληνα Ντάνενμπεργκ, Αναστατικές εκδόσεις, σ.68)

      Στις 3 Ιουλίου: "ο λαός ζει με μουσικές και χορούς, την ώρα που οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ανθρώπους που ζητιανεύουν". (σ.81)

       Στις 6 Ιουλίου: "εδώ και μερικές μέρες είναι με κυβερνητική διαταγή όλα τα εμπορικά και όλα τα καφενεία κλειστά. Με αυτό το μέτρο θέλουν να αναγκάσουν τα στρατιωτικά σώματα να κινηθούν προς τη Ρούμελη. Αυτή η διαταγή είναι πολύ συνετή αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα επιτύχει στον σκοπό της". (σ.83)

     Ας συγκρίνουμε τώρα τους σύγχρονους τουρκογενείς και γενίτσαρους της ελληνικής Θράκης με τους Έλληνες κατοίκους:

     Στιγμιότυπο από κουράν κουρσού στη Θράκη: στα μαθήματα Κορανίου που διοργανώνονται από τους ψευτομουφτήδες έχει δοθεί η εντολή στους ιμάμηδες να γίνεται τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα στα νέα παιδιά, Πομάκων, Ρομά κ.α., εις βάρος της Ελλάδας, προκειμένου η Θράκη να γίνει τουρκική. Τα μαθήματα αυτά γίνονται καθημερινά σε εκατοντάδες χωριά της Θράκης. Αυτό σημαίνει, πως αν βάλουμε και άλλες δραστηριότητες του τουρκικού εθνικισμού, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν νυχθημερόν για να τουρκοποιήσουν την περιοχή.

Ας δούμε τώρα τις αντιδράσεις των χριστιανών κατοίκων απέναντι στον κίνδυνο να γίνει η Θράκη τουρκική:

Άραβες Θρακιώτες (Κομοτηνή) πίνουν καφέ στην πλατεία της πόλης

 

Άραβες Θρακιώτες (Κομοτηνή) πίνουν καφέ στη Βενιζέλου.

 

Άραβες Θρακιώτες (Κομοτηνή) γιορτάζουν τον Καρνάβαλο

 

Άραβες Θρακιώτες πετούν χαρταετό.